Сервиз за Хибриди и Електромобили - Софтелектроник
Акумулатор
Диагностика и ремонт на електронни системи на автомобила
Калкулация на ремонт (Оферта)
Компютърна диагностика
Ремонт на двигатели

Варна ул. Уста Кольо Фичето 25А

Google maps упътване

Работно време

Понеделник - Петък: 09:00-13:30 / 14:30-18:00
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

Сервиз и ремонт на Хибриди

Сервиз и лаборатория

Услуги за диагностика и ремонт на хибриди:
•    Компютърна диагностика на хибрид 
•    Диагностика, почистване и ремонт на високоволтова хибридна батерия (рециклиране на батерия за хибрид, подмяна на клетки, ремонт на BMS) 
•    Диагностика и ремонт на Инвертор / Конвертор за хибриди (процесът може да протече заедно с рециклирането на хибридната батерия)
•    Диагностика на мотор-генератори за хибридни автомобили
•    Диагностика и ремонт на електрическа инсталация на хибрид
•    Профилактика и ремонт на охладителна система на хибрид 
•    Ремонт на друга електроника за хибридни автомобили - арматурно табло, дисплей, интелигентна заключваща система, управление на осветителна и сигнална система и други 
•   Сервизът за хибриди на Софтелектроник

Софтелектроник предлага пълна диагностика, сервиз и ремонт на електрическата система и електронните модули на хибридните автомобили за модели като Toyota Auris/Prius, Mercedes W205/W212/W222 W221 BMW X5 F15 и други. Екипът на Софтелектроник има дългогодишен опит в диагностиката, профилактиката и ремонта на автомобилна електроника за превозни средства. Техниците притежават практическата подготовка иса  сертифицирани от Bosch за работа с високоволтови системи на превозни средства с алтернативно задвижване. Сервизът на Софтелектроник за хибридни автомобили и електромобили е оборудван както с последно поколение диагностична апаратура, така и с прибори създадени от компанията за обследване и ремонт на специфичните високоволтови системи на хибриди и електромобили.

 

Първоначална информация от клиента

За определянето на повредата възникнала в някой от електрическите модули или вериги на хибрида и предотвратяване на повторната и поява, информацията предоставена от водача на хибридния автомобила е важна. Преди да се премине към диагностика е необходимо да се добие представа какви са били симптомите, пътната обстановка, атмосферните условия и индикациите към водача от известителната система на автомобила.
 Компютърна диагностика на хибриден автомобил
Софтелектроник разполага с диагностична апаратура и автомобилни тестери за хибридни автомобили, които са част от съвременния автопарк в България. Чрез компютърната диагностика се добива първоначална представа за състоянието на отделните модули на високоволтовата батерия, инвертор / конвертора, отделните сензори, охладителна система на високоволтовата батерия и други. Автодиагностиката е важна част извършването на последващ ремонт на хибридния автомобил, след открит проблем. Информацията от компютърната диагностика може да спомогне за предотвратяване на повторна поява на същата повреда в ремонтирания модул. Пример са кодове за грешка при хибриден автомобил Mercedes W221 при проблем с инвертор/конвертора (SG-EM) - P0A6300, P0A6000, P0A5D00 

Диагностика и ремонт на високоволтова батерия за хибриден автомобил
•    Диагностика на индивидуалните клетки, групирани модули и блокове в батерията 
•    балансиране (рекондишънинг) на батерията 
•    Подмяна на повредени клетки в батерията на хибрида 
•    Диагностика и ремонт на сензорите в батерията 
•    Диагностика и ремонт на BMS - Battery Management System / интелигентен блок за управление на батерията 
•    Диагностика и профилактика на охладителна система във високоволтовата батерията 
•    Почистване от корозия в хибридната батерия 

 

ВНИМАНИЕ! Силните токове и високото напрежение във високоволтовите системи на хибридите и електромолбилите могат да бъдат животозастрашаващи. По тази причина е наложително да бъдат обслужвани от техници, които имат необходимата практическа подготовка, лиценз и оборудване за работа с високоволтови системи.

 

Диагностика на хибридната батерия
Процесът включва специализирана апаратура създадена в лабораторията на Софтелектроник за тестване и определяне на състоянието на всяка една индивидуална клетка за всички модели високоволтови хибридни батерии. Чрез поредица от цикли на пълно зареждане и разреждане се определят "здравите" и повредени клетки, както и общото състояние на пакетите в батерията. При диагностиката се използва и специализирана термо камера, чрез която се следи за правилната работа на отделните клетки и пакети и за състоянието на електрическите връзки между компонентите в батерията. Проверява се и работата на сензорите за температура, напрежение и съпротивление.

Балансиране (рекондишънинг)
Процесът важи за здравите клетки в пакетите на батерията. След поредицата от цикли на пълно разреждане и зареждане се изравняват напреженията в отделните клетки. Причината за нужда от балансиране (рекондишънинг) на здрави клетки може да се крие в поява на обратима кристализация във веществата формиращи клетката на хибридната батерия в следствие на нормалната експлоатация. Този процес може да доведе до понижаване на напрежението на клетката и съответно до общо понижаване на напрежението в пакета и батерията. При така нареченото дълбоко разреждане и пълно зареждане се извършва декристализация, като така се възстановява оптималното работно напрежение на клетката. След балансиране капацитета на батерията може да бъде повишен, спрямо състоянието преди процеса.

Подмяна на дефектирали клетки в батерията на хибрида
След установяване на необратимо повредените клетки в батерията на хибрида се търси причината за тяхната повреда, ако тя не е свързана с нормалната експлоатация на хибридната система. Възможната причина може да се крие в нарушено охлаждане на батерията, повредени електронни модули, лоши контактни връзки и други. Софтелектроник може да достави нови висококачествени клетки за широка гама хибридни автомобили като Toyota Auris/Prius,Mercedes W205 W212/W221/W222, BMW X5 F15. След подмяната на необходимите клетки на батерията отново се извършва баланс, при който се проверява работата на всички клетки и пакети.

Диагностика и ремонт на BMS - Battery Management System / интелигентен блок за управление на батерията
Блокът за управление на хибрдината батерията събира информация за напрежение на клетките и блоковете, тяхната температура и вътрешното им съпротивление. След анализ на данните управлява правилното охлаждане, зареждане и разреждане на хибридната батерия по време на експлоатация на хибридния автомобил. Софетелектроник е една от малкото компании в света, които могат да извършват ремонт на BMS за хибридни и електрически автомобили.

Почистване от корозия в хибридната батерия
Корозия по терминалите, шините (бус баровете) и крепежните елементи (гайки и други) на електрическите връзки в батерията може да доведе до неправилна работа на батерията и понижаване на нейния капацитет. Причина може да бъде разхерметизация на батерията, изтичане на охлаждащ агент, изпуснати от акумулаторните клетки вещества(например електролити), наводняване, навлажняване и други. Корозиралите елементи се демонтират като почистването може да включва механични процеси и третиране със специализирани химикали в зависимост от степента на корозия.

Диагностика и ремонт на Инвертор / Конвертор за хибриди
Модулът Инвертор / Конвертор има двойно предназначение. В режим на зареждане на батерията преобразува променливия ток от мотор-генератора в постоянен ток към батерията. В режим на задвижване на мотор-генератора преобразува постоянния ток от батерията към него като увеличава и напрежението. Софтелектроник е една от малкото компании в света, която може да извършва ремонт на повреден инвертор/конвертор, като така се избегне покупката на скъпо струващ нов.

Диагностика и ремонт на електрическа инсталация на хибридния автомобил
Опитните сервизни техници в сервиза на Софтелектроник могат да открият причина за повреда в електрическата верига или в даден модул в хибрида и да го отстранят преди той да е предизвикал скъпо струващ повторен ремонт.

Профилактика и ремонт на охладителна система на хибрида
За да бъдат ефективни модулите на електрическата система за задвижване на хибрида е необходимо да се поддържа работна температура в определен диапазон. Това изисква по-сложна система за оптимално термично управление. Навременната профилактика на охлаждащата система може да предотврати повреда в някой от възловите компоненти като мотор-генератора, инвертора или батерията. Софтелектроник може да извършва ремонт по електрониката на модули от охладителната система на хибрида като например електрическия компресор.

Ремонт на други електронни модули
Софтелектроник извършва диагностика и ремонт на широка гама електронни модули за хибриди като електронни управления, заключващи системи, осветителна система, дисплеи, мултимедия, навигация и други.

 


Споделяне