Ангренажен ремък - какво трябва да знаете

Ангренажен ремък - какво трябва да знаете

Поради неговата изключително важна функция, поддръжката му не трябва да се пренебрегва.

• Публикувано на 20.03.2021 г. • Актуализирано на 14 май 2024 г.

За да остане двигателят в движение ангренажният ремък е стандартен компонент, използван за бензинови и дизелови двигатели. Неговата задача е да координира точно въртеливите движения на коляновия вал и разпределителния вал.

В повечето двигатели с вътрешно горене управлението на клапаните се задвижва от зъбен ремък. Подобно на клиновия ремък, ангренажният ремък е износваща се част, която трябва да се сменя на редовни интервали.

Въпреки че сервоуправлението на волана може да се повреди в случай на задръстване на клиновия ремък, дефектният ангренажен ремък може да доведе до големи повреди на двигателя. Като част от тази важна работа по поддръжката трябва да бъдат включени и други дейности, в зависимост от конструкцията на двигателя.

Типичното износване на ангренажния ремък

Въпреки че клиновидните ремъци и ангренажните ремъци изглеждат много сходни, те са коренно различни. Коланът за синхронизация е специална пластмасова смес, която е подсилена отвътре съответно. Това също така свежда до минимум износването, но от друга страна, както вече споменахме, е важно за смазването. Така че трябва да има известна абразия. От това следва, че ангренажния ремък се износва с течение на времето. Зъбите стават все по-закръглени, което прави пропускането около зъба вероятно с увеличаване на възрастта.

Дори ако зъбите не прескачат, има промяна в изгарянето. Тази промяна може да се види много добре в частност на дизеловите двигатели. Сега отработените газове са силно оцветени (черно поради повече сажди и сиво поради лошо изгаряне на гориво), тъй като контролните времена вече не съвпадат точно на циклите на горене. Ако зъбен ремък прескочи с един зъб, изтичането на двигателя е значително нарушено и двигателят няма мощност.

Техническо обслужване на ангренажния ремък

Стриктно трябва да се спазват интервалите за техническо обслужване и своевременно да се сменя ангренажния ремък. Пробегът е определен от производителя или определен интервал от време е определящ за следващата смяна на ангренажния ремък.

Какво трябва да се замени при смяна на ангренажния ремък

Първият въпрос, който винаги възниква, е дали деформационните и опъващи ролки също трябва да бъдат заменени. Някои механици смятат, че само зъбният ремък е достатъчен. В 95 от 100 случая това може да е вярно. Тези две ролки обаче подлежат и на определено количество износване. Ако наистина искате да сте сигурни, винаги трябва да подменяте пълния комплект ангренажния ремък, деформационната и опъваща ролка.

Трябва ли да сменете и водната помпа?

Специалистите препоръчват водната помпа също да се сменя при смяна на ангренажния ремък. Тук могат да се правят разграничения. Има двигатели, при които водната помпа се задвижва от пистов ремък или клиновиден ремък. Замяната може да се извърши тук без много усилия. При много двигатели обаче водната помпа се задвижва и през ангренажния ремък. Тук се препоръчва да го замените заедно с ангренажния ремък, тъй като това наистина не увеличава натоварването. Вместо това можете дори да спестите пари, тъй като водната помпа също е износваща се част, която се нуждае от поддръжка.

Източник: снимка АВТОЦЕНТЪР ВАРНА МОБИЛ


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg