ЕС се съгласи за реформа на пътните такси

ЕС се съгласи за реформа на пътните такси

Години наред страните от ЕС се бореха да реформират регламентите за пътните такси. Сега транспортните министри постигнаха споразумение. В бъдеще таксата трябва да бъде насочена към емисиите на CO2.

Транспортните министри на ЕС разчистиха пътя за реформа на директивата за евровинетката. Както обяви Федералното министерство на транспорта, според идеите на страните от ЕС трябва да има задължително събиране на такси за всички камиони над 3,5 тона бруто тегло на превозното средство в средносрочен план - предвиждат се изключения за превози от търговията и за превозни средства с нулеви емисии. С оглед на опазването на климата, таксите за изминат участък трябва да бъдат диференцирани в целия ЕС според емисиите на CO2 от превозните средства.

В много страни от ЕС вече има пътни такси за магистрали или винетки за леки автомобили. В Германия понастоящем има такси за камиони по магистралите и федералните магистрали за камиони с бруто тегло на автомобила от 7,5 тона или повече. Плановете за германските пътни такси се провалиха в Европейския съд. Споразумението постигнато от министрите на транспорта, ще бъде официално потвърдено от посланиците на ЕС. След това трябва да се намери обща линия с Европейския парламент.


Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg