Когато асистента за паркиране спре да издава звуков сигнал

Когато асистента за паркиране спре да издава звуков сигнал

В градовете повечето шофьори са зависими от паркинг системата си за паркиране.

• Публикувано на 21.03.2021 г. • Актуализирано на 18 септември 2023 г.

Производителите на автомобили използват собствени наименования на системата за паркиране. Повечето компании, включително BMW, го наричат PDC (Park Distance Control). При Audi системата се нарича APS (Acoustic Parking System), Volkswagen я нарича „Parkpilot“. Всички те издават звуков сигнал, когато остава малко място при паркиране.

Автомобилите стават все по-големи, по-дълги и по-широки. Паркирането често е проблем, особено в градските райони. Повечето нови автомобили вече разполагат с помощни средства за паркиране на борда, така че превозното средство все още може да се движи бързо и надеждно в тясното място за паркиране. Но какво, ако системата не работи правилно или дава подвеждащи сигнали?

Причини за дефекти на паркинг системата

Ако системата вече не работи правилно, има няколко възможни причини. Един или повече сензори могат да бъдат дефектни или да подават фалшиви аларми. Последното често води до непрекъснат звуков сигнал след включване на задната предавка. Ако проблемът със сензора не е очевиден веднага, търсенето на такава грешка е по-добре да се извършва от специалист.

Освен при сензорите грешката може да се крие и на друго място. Устройството за управление може да е дефектно или прекъсването на кабела може да предизвика неизправност. Мръсотията или ледът също могат да парализират Park Distance Control. Смяната на сензор в автосервиз не е скъпо. Но ако блокът за управление трябва да бъде заменен, цените са по-високи.

За да работи паркинг системата отново правилно, паметта за грешки на автомобила трябва да бъде изчистена от специалист с диагностично устройство в автосервиз.

Източник: снимка Автосервиз Юни АУТО


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg