Автопилот - Круиз контрол - Темпомат

 Автопилот - Круиз контрол - Темпомат

Свалете крака си от газта, докато шофирате с постоянна скорост по магистралата. Какво представлява и как работи?

• Публикувано на 10.03.2021 г. • Актуализирано на 21 май 2024 г.

Автопилотът работи само със система за круиз контрол или темпомат. Ако вашето превозно средство няма такава система, но често шофирате по скучни дълги участъци от магистрала, можете да оборудвате асистиращата система за регулиране на скоростта и на вашия автомобил. С круиз контрола вие задавате вашето лично ограничение на скоростта. Дори ако системата за управление спомага за икономия на гориво, тя е по-скоро система за подпомагане на комфорта. Терминът круиз контрол е търговска марка на Daimler.

Може ли круиз контролът да бъде оборудван на всяка кола?

Круиз контролът работи само при по-нови автомобили с електронен педал на газта. За всички останали превозни средства обаче сервомоторите ще трябва да бъдат преоборудвани. Инсталацията може да се извърши, но е сложна и скъпа.

Като цяло автомобилът трябва да има автоматична трансмисия или трансмисия с двоен съединител за лесно преоборудване . Също така е предимство, ако превозното средство, което ще бъде преоборудвано, вече е било предложено от производителя с круиз контрол. Тогава някои производители предлагат и комплекти за модернизация. Пазарът на аксесоари предлага и готови комплекти, но те трябва да бъдат оборудвани само от специализиран автосервиз.

За какво трябва да внимавате, когато шофирате с круиз контрол?

Както при шофирането на нормална кола, вие също трябва да обърнете внимание на предписаната скорост с круиз контрол. Ако пътувате в райони с често променящи се диапазони на скоростта е по-добре е да деактивирате контролера и да контролирате скоростта сами.

Ако пътувате твърде бързо с предварително зададената скорост и от КАТ са ви заснели с превишена скорост, не можете да се оправдаете, че круиз контрола е отговорен за нарушението. Като водач на превозното средство, отговорността е ваша!

Източник: снимка Автосервиз Юни АУТО


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg