Автоматична скоростна спирачка след 2022 г. Какво трябва да знаете сега

Автоматична скоростна спирачка след 2022 г. Какво трябва да знаете сега

Ако системата забележи, че постоянно карате прекалено бързо, ще получите звуково и визуално предупреждение. След това системата се намесва в системата за управление на двигателя и спира автомобила до максимално разрешената скорост.

След 2022 г. значително по-малко шофьори ще се надпреварват за капана на скоростни камери. В зависимост от това какъв автомобил карате, независимо дали е нов или стар използван, превишаването на ограничението на скоростта за вас остава в миналото. Защо? С вградена скоростна спирачка електрониката на автомобила ще обръща голямо внимание на скоростта ви в бъдеще. Тук можете да разберете как работи новата система, дали е задължителна и за кои превозни средства се прилага.

Какво представлява изобщо скоростната спирачка?

Така нареченото Интелигентно подпомагане на скоростта (ISA / на български: интелигентен асистент за скорост) е помощна система, която има за цел автоматично да забави автомобила до определена скорост. От 2022 г. тази система за подпомагане трябва да стане задължителна за новите превозни средства с цел по-добра защита на пътниците, пешеходците и велосипедистите. Европейският съюз (ЕС) иска допълнително да намали броя на жертвите на катастрофи, 90 процента от които се дължат на човешка грешка.

Целта на ЕС е да се избегнат около 25 000 смъртни случая по пътищата и 140 000 сериозни наранявания в ЕС до 2038 г. С тези и други мерки инцидентите и броят на загиналите по пътищата в страните от ЕС трябва да бъдат намалени до почти нула до 2050 г. В допълнение, новата високотехнологична помощ за шофиране за нови автомобили е още една стъпка към автономно шофиране . Със спирачката за скорост автономното превозно средство автоматично ще се регулира до предписаната скорост.

Какви функции има скоростната спирачка?

Така наречената система ISA използва GPS и навигационни данни, за да определи на коя улица е шофьорът в момента с колата си. Въз основа на тази информация той сравнява задвижваната скорост с разрешената скорост. Пътните знаци, записани от разпознаването на пътните знаци, също са включени в оценката.

Ако тази интелигентна адаптация на скоростта забележи, че постоянно шофирате прекалено бързо, ще получите звуково и визуално предупреждение. След това системата се намесва в системата за управление на двигателя и спира автомобила до максимално разрешената скорост. Европейският парламент все още не е изяснил окончателно колко дълго означава "постоянно" за автоматичната спирачна система.

Задължително за нови автомобили след 2022 г.

Дали новият интелигентен асистент за скорост ще бъде задължителен във всички нови европейски превозни средства от 2022 г., ще трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Европейския съвет. Съгласието обаче се счита за сигурно.

Функции за сигурност, които ще бъдат задължителни след 2022 г.?

Спирачката на скоростта е само един от няколкото задължителни асистенти и системи за безопасност, които ЕС ще осигури за нови превозни средства от 2022 г. с цел допълнително намаляване на броя на произшествията в рамките на ЕС. Другите системи включват:
• Система за предупреждение за сънливост
• Предупредителна система, ако водачът е разсеян
• Камери за заден ход или сензори за заден ход
• Записване на данни за произшествия с помощта на записващо устройство за данни „черна кутия“
• Разширена система за помощ при аварийно спиране
• Помощ за поддържане на лентата
• Автоматичен тестер за алкохол, който блокира стартирането на двигателя в случай на прекомерна консумация на алкохол

След 2022 г. помощниците ще бъдат задължителни за автобусите и камионите, за да защитят другите участници в движението.


Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg