Защо автомобилите трябва редовно да се обслужват извън ГТП

Защо автомобилите трябва редовно да се обслужват извън ГТП

Редовната поддръжка на превозните средства гарантира безопасността при движение по пътищата, запазване стойността на автомобила и предотвратява скъпи последващи ремонти.

• Публикувано на 19.03.2021 г. • Актуализирано на 24 януари 2024 г.

Интервали за проверка: Колко често трябва да се проверява колата ви?

Интервалите за проверка вече не се основават на твърди километрични спецификации. По-специално при по-новите превозни средства електрониката определя интервалите за проверка, според стила на шофиране. Шофьорите трябва да спазват уговорките за техническо обслужване, в противен случай гаранцията на производителя бързо се губи при новите превозни средства.

Веднъж годишно, независимо от Годишния Технически Преглед, автомобилът трябва да се проверява в автосервиз

В зависимост от типа на двигателя и превозното средство са дадени ориентировъчни стойности от 15 000 до 30 000 километра. Една от причините за това са високоефективните масла, които имат значително по-дълъг срок на годност. Стилът на шофиране също влияе на интервалите за поддръжка. Колкото по-интензивно шофирате, толкова по-често се износват гумите и спирачките. В по-новите превозни средства сензорите също показват кога се налага смяна на маслото.

В автосервиза след компютърната диагностика, механиката се фокусира върху износващите се части и работните течности. Те ще бъдат подновени или заменени, ако е необходимо. Обикновено неща като спирачни дискове или накладки са подложени на най-голямо износване. Въздушните филтри и зъбните ремъци също се нуждаят от редовна поддръжка.

Източник: снимка АВТОСЕРВИЗ ТОНИ КАР


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg